Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Viimeisimmät blogimerkinnät

Blogiarkisto

RSS-syöte

Valitusta ja vaikuttamista

Share |

Torstai 31.7.2008 - Aleksi Päiväläinen


Tiistain Hesarissa asuntoministeri Vapaavuori kertoi hallituksen kaavailuista rajoittaa kuntalaisten valitusoikeutta asemakaava-asioissa. Kokonaan toki valittamista ei kiellettäisi, sillä edelleen asiansa saisi käsitellyksi hallinto-oikeudessa. Lisäksi yleiskaavoista saisi edelleen valittaa vanhaan tyyliin. Korkeimpaan hallinto-oikeuteen sen sijaan ei enää automaattisesti pääsisi. Muutos on perusteltu.

Sinällään on lähtökohtaisesti täysin oikein, että kuntalaisilla on oikeus viedä välitöntä elinympäristöään koskevat asiat vaikka oikeuteen. Rajansa kuitenkin kaikella. Muistan erään opiskelija-asumista koskeneen tapauksen Espoosta. Siinä erään lähellä Espoon rantoja sijainneen asukkaan valitusinto johti hankkeen pitkään viivästymiseen. Hankkeella oli virkamiesten sekä puoluekannasta riippumatta poliittisten päättäjien täysi tuki. Ulkopuolisen tarkkailijan näkökulmasta valittaja ei pystynyt osoittamaan mitään vääryyttä tehdyn. Kärsijöiksi joutuivat tässä tapauksissa opiskelijat, joille ei todellakaan ole liikaa edullisia kämppiä tarjolla. 

Vapaavuori onkin oikealla asialla karsiessaan niin sanottuja ammattivalittajia. Vaaleja pidetään siksi, että demokraattisessa järjestyksessä voidaan päättää yhteisistä asioista kuten asemakaavoista. On jotenkin absurdia, että yksittäinen kansalainen voi laittaa järkevänkin hankkeen jäihin 10 ylimääräiseksi kuukaudeksi. Tänä aikana esimerkiksi muuttuvat suhdanteet voivat aiheuttaa ennakoimattomia ja täysin tarpeettomia harmaita hiuksia. 

Varmasti asemaakavojen virkamiesvalmistelussa ja poliittisessa päätöksenteossa voi sattua ja sattuukin virheitä. Eiköhän vääryksien oikaisemiseen kuitenkin riitä pääsääntöisesti yksi oikeusaste.  

Oleellisinta kuitenkin olisi miettiä jatkuvasti uusia tapoja saada kehitettyä kuntalaisten osallistumista. Aktiivisten kuntalaisten energia pitäisi saada kohdistettua ensisijaisesti valmisteluvaiheeseen, ei valitusvaiheeseen. Hyvä esimerkki toimivasta vuorovaikutuksesta on nähty tänä kesänä Helsingissä, kun Kampissa avattiin kaupunkisuunnittelun Laituri-piste. Siinä on mallia jokaiselle kaupungin ja valtion virastolle!

Avainsanat: kaavoitus, oikeus, valitus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini