Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Viimeisimmät blogimerkinnät

Blogiarkisto

RSS-syöte

Lautakuntakauden avaus

Share |

Lauantai 23.2.2013 - Aleksi Päiväläinen


Lappeenrannan ”kummallispoliittinen” elämä alkaa uuden valtuuston osalta vihdoin päästä tosimielessä käyntiin, kun lautakunnat aloittelevat toimintaansa. Pitkään siinä kestikin, mutta ehkäpä hyvää kannattaa odottaa. Itse sain ilon ja kunnian aloittaa työskentelyn kulttuurilautakunnan varajäsenenä. Lautakunta avasi keskiviikkona uuden valtuustokauden työskentelynsä seminaarilla, jossa olivat läsnä varsinaiset jäsenet, varajäsenet ja tärkeimmät virkamiehet.

Helsingissä ehdin työskennellä kolmisen vuotta kirjasto- ja kulttuurilautakunnan jäsenenä. Muun muassa tästä syystä olin todella innoissani, kun sain tietää uudesta nimityksestäni. On erittäin kiinnostavaa nähdä miten Lappeenrannan kulttuurielämä ja taidekenttä eroavat Helsingin vastaavista. Onhan se tietysti tunnustettava, että varajäsenen lihaksilla tuskin muutetaan maailmaa, mutta sen lupaan tehdä minkä vain voin.

Jo alun esittelykierroksen aikana karjalainen iloisuus loisti ja poisti mukavasti mahdollista alkujännitystä. Ehkäpä Helsingin poliittisesti ammattimaisemmassa ilmapiirissä ei ole samanlaista rentoutta ja välittömyyttä. Kyllähän tämä näkyi jo vaalikampanjan aikana. Kun Helsingissä ehdokaslista suljetaan pääosin jo ennen kesää, Lappeenrannassa ehdokkaita haalittiin vielä aivan kalkkiviivoilla. Tämä johtaa lyhyempään ja edullisempaan kampanjaan, mikä tietysti ehdokkaiden kannalta on varsin mukavaa ja osaltaan laskee kynnystä lähteä mukaan.

Organisointimielessä Lappeenranta taitaa erota Helsingistä eniten siltä osin, että täällä Etelä-Karjalassa kaikki kulttuuritoiminta on lähtökohtaisesti yhden ja saman lautakunnan peukalon alla. Helsingissähän kaupungin taidemuseolla, teatterilla ja orkesterilla oli omat johtokuntansa, joiden puuhiin kirjasto- ja kulttuurilautakunnalla ei ollut sanottavaa. Viime kaudella jossain vaiheessa puuhattiin kaikkien toimintojen yhdistämistä yhden ”superlautakunnan” alle, mutta aikeet taisivat kangistua organisatorisiin kiistoihin.

Toinen keskeinen ero toimintatavoissa koskee avustusten jakamista. Helsingissähän lautakunta jakoi kaikki muut paitsi muutaman satasen arvoiset lähikulttuuriavustukset. Käytännössä siis joka kokouksessa jaettiin tyypillisesti tuhannesta eurosta kymppitonniin vaihtelevia avustuksia. Lappeenrannassa toimintaa on tältä osin mielestäni järkeistetty siten, että virkamiehet hoitavat avustusten jakamisen lautakunnan hyväksymien periaatteiden mukaisesti. Aikaisemmin oli kuulemma toisin.

Virkamiesten esityksistä paistoi ammattimaisuus ja innostuneisuus omaa työtään kohtaan. Niin pitääkin. Mielestäni lautakunnan tehtävä on tukea johtavia virkamiehiä heidän työtehtävissään. Poliittisista asioista pitää toki poliitikon kantaa vastuu, mutta viraston päivittäinen johtamisessa on annettava virkamiehille tarvittava selkänoja. Aina joskus kuntakentällä tulee vastaan poliitikkoja, jotka tuntuvat enemmänkin kampittavan virkamiehistöä. Näin ei tietenkään pidä olla.

Alkaneen kauden kuumia kysymyksiä tulee olemaan ainakin raha, jonka suhteen kulttuuri joutuu varmasti puolustamaan paikkaansa. Itse haluan nähdä Lappeenrannan jatkossakin kukoistavana ja kehittyvänä Etelä-Karjalan kulttuuripääkaupunkina. Uuden kaupunginteatterin rakentaminen puolestaan toivottavasti mahdollistaa uusia näyttämötaiteen avauksia ja omalta osaltaan houkuttelee yleisöä katsomoon. Yhteistyötä Imatran kanssa pitäisi ehdottomasti tehdä nykyistä enemmän. Hynttyyt yhteen, sanon minä! Yhteistyö Karjalan ja Pietarin kanssa jatkuu toivottavasti nousujohteisena. Merkit ainakin ovat suotuisat. Pidetään peukkuja.

Näillä sivuilla voin ainakin toteuttaa yhtä vaalilupaustani, eli avoimuutta. Lautakuntakauden alun kunniaksi on hyvä palata taas elvyttämään jo osittain nuukahtanutta blogikirjoittelua. Toivotan kaikille kanssalautakuntalaisille intoa ja menestystä alkaneelle kaudelle!

Avainsanat: Lappeenranta, kulttuurilautakunta, lautakuntakausi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini