Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Viimeisimmät blogimerkinnät

Blogiarkisto

RSS-syöte

Miksi johtajien palkan leikkaaminen olisi hyvä idea?

Share |

Torstai 11.6.2015 klo 17.12 - Aleksi Päiväläinen


Sen verran tiukkaa ja kiinnostavaa keskustelua käydään kotimaassa, että en voi malttaa kommentoimasta välillä sitäkin. Elinkeinoelämän keskusliitto Matti Alahuhdan suulla nimittäin esitti yritysjohtajille toiveen alentaa palkkojaan noin viidellä prosentilla tai lahjoittaa haluamalleen yhteiskunnan alueelle vastaava osuus. Naamakirjassa tulin jo käyneeksi asiasta pitkän debatin, mutta ajattelin vielä tiivistää keskeiset ajatukseni tänne.

Suomalaiskansalliseen tyyliin arvostelu alkoi heti. Keskeisten AY-johtajien suulla aloite puolittain torjuttiin temppuiluna. Muun muassa STKK:n Palola arkkipiispan tavoin sanoi pitävänsä parempana varakkaille kohdistettavia veronkorotuksia. Some-keskustelussa toisteltiin , että ”helppo on rikkaan antaa, ei kärsi elintaso ollenkaan”. Myös ostovoiman romahduksella peloteltiin: Jos kaikki alentaisivat palkkaansa viisi prosenttia, kulutus hyytyisi.

Omasta mielestäni ehdotus oli kuitenkin hyvä. Esitän tässä kolme näkökulmaa.

Johtajuus

Kyllä. Ja tässä on mielestäni koko asian ydin. Alahuhta, Karvinen ja Herlin osoittavat sellaista johtajuutta, jota itse arvostan: Johdetaan edestä ja esimerkillä. Jos vaaditaan jotain, ollaan valmiita tekemään ensin itse. Kuvitellaan, että olisin töissä geneerisessä suomalaisessa, talousvaikeuksien kanssa painivassa pörssiyrityksessä. Jos siinä pahaenteisessä perjantaiaamun tiedotustilaisuudessa (josta on ilmoitettu edellisenä päivänä) toimari ilmoittaisi oma-aloitteisesti ja ehdoitta alentavansa omaa palkkaansa esimerkiksi viisi prosenttia, niin kuuntelisin varmasti herkemmällä korvalla vaatimuksia omien työehtojeni heikentämisestä. Erityisesti jos sillä vältettäisiin irtisanomisia. Jos johtaja osoittaa muutenkin kuin puhumalla sen, että ”ollaan tässä koko jengi samassa veneessä”, niin kyllä se meikäläiseen vetoaa. Ehkä olen naiivi.

Ostovoiman heikentyminen?

Ei. Jos kaikkien suomalaisten palkkaa huomenna laskettaisiin 5 prosenttia, niin tietysti se tarkoittaisi ostovoiman pienenemistä, ja syventäisi entisestään kansantalouden kurimusta. Mutta ainakaan Alahuhta ei tätä ole vaatinut. EK:n tavoite on käsittääkseni ollut työajan pidentäminen, mikä ei vähentäisi kenenkään kuukausipalkkaa. Kyllä, tuntipalkka tietysti pienenisi, mutta ei siitä kenenkään elintaso kurjistuisi. Toimitusjohtajat taas eivät oikein voi enää työaikaansa pidentää.

Kyllä veroille, ei lahjoitusyhteiskunnalle?

No jaa. Tämä on sitten jo oma, vähän laajempi keskustelunsa, jota varmasti kannattaa käydä.  Se ei kuitenkaan mielestäni ollut johtajakolmikon ehdotuksen ytimessä, vaikka siinä lahjoituksista puhuttiinkin. Eiköhän heidän tärkein murheensa ole suomalaisen (vienti)teollisuuden hintakilpailukyky, joka ei tuloveroja korottamalla parane pätkääkään. Halusivatko AY-johtajat ohjata verotuskommenteillaan huomion pois tästä ydinkysymyksestä?

Lopuksi sanottakoon sekin, että en missään tapauksessa usko, että pelkkä työajan pidentäminen olisi ratkaisu Suomen talouden ja työllisyyden kysymyksiin. Tarvitaan paljon muutakin. Mutta se onkin sitten ehkä oman keskustelunsa paikka.

Avainsanat: Alahuhta, yhteiskuntasopimus, EK, palkat, johtajuus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini