Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Viimeisimmät blogimerkinnät

Blogiarkisto

RSS-syöte

Kreikka-sotkun jälkilöylyjä

Perjantai 17.7.2015 klo 17.58 - Aleksi Päiväläinen

Näin Suomen suven keskellä minun oli tarkoitus jatkaa leppoisaa matkailuaiheista blogausta, mutta viime viikkojen Kreikka-härdelli innoitti minut ainakin vielä kerran palaamaan aiheeseen. Tänään Saksan liittopäivät hyväksyi Kreikan kolmannen maksuohjelman äänin 439-119. Näytelmän tämänkertainen näytös taitaa siis olla ohi. Tosin seuraava näytös odottanee ihan kulman takana. Kunhan vain tietäisi minkä kulman.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kreikka, euro, EU, Suomi, Saksa

Augustuksen linna, osa 2

Torstai 18.6.2015 - Aleksi Päiväläinen

Edellisessä Augsburg-kirjoituksessani keskityin erityisesti kaupungin ”virallisiin” maamerkkeihin. Tässä toisessa osassa fiilistelen myös niillä paikoilla, jotka eivät ensimmäisenä osu turistin silmään.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Augsburg, historia, nähtävyydet, kanavat, Fuggerei

Miksi johtajien palkan leikkaaminen olisi hyvä idea?

Torstai 11.6.2015 klo 17.12 - Aleksi Päiväläinen

Sen verran tiukkaa ja kiinnostavaa keskustelua käydään kotimaassa, että en voi malttaa kommentoimasta välillä sitäkin. Elinkeinoelämän keskusliitto Matti Alahuhdan suulla nimittäin esitti yritysjohtajille toiveen alentaa palkkojaan noin viidellä prosentilla tai lahjoittaa haluamalleen yhteiskunnan alueelle vastaava osuus. Naamakirjassa tulin jo käyneeksi asiasta pitkän debatin, mutta ajattelin vielä tiivistää keskeiset ajatukseni tänne.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Alahuhta, yhteiskuntasopimus, EK, palkat, johtajuus

Augustuksen linna, osa 1

Perjantai 29.5.2015 klo 1.33 - Aleksi Päiväläinen

Usein tuntuu olevan niin, että oman kotikaupungin nähtävyydet jäävät lapsipuolen asemaan. Vaikka kuinka sattuisi asumaan upean arkkitehtuurin ja historiallisten näyttämöiden keskellä, niin arjen pyörityksessä ne jäävät helposti huomaamatta. Esimerkiksi Helsingissä asuessani taisin olla melkein täysi-ikäinen ennen kuin ensimmäisen kerran vierailin tuomiokirkossa! Päätimme perheen voimin, että täällä Augsburgissa emme tekisi tätä virhettä. Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Augsburg, historia, nähtävyydet, Augustus

Kaksi todellisuutta

Maanantai 11.5.2015 klo 23.56 - Aleksi Päiväläinen

Toisen maailmansodan päättymisestä Euroopassa tuli perjantaina 8.5. kuluneeksi 70 vuotta. Saksassa tämä päivä tunnetaan nimellä Tag der Befreiung, Vapautuksen päivä. Moskovassa puolestaan juhlistettiin voitonpäivää (День победы) lauantaina hyvin erilaisissa tunnelmissa. Juhlallisuuksia seuratessaan sivullinen tarkkailija joutuu hetkellisesti hieraisemaan silmiään ja kysymään itseltään: Puhuvatko osapuolet tosiaan samasta sodasta? Tästä todellisuudesta on todella olemassa kaksi eri tarinaa. Voittajan ja häviäjän.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Toinen maailmansota, Saksa, Venäjä, voitonpäivä, vapautuksen päivä

Synkkiä matkailukohteita

Maanantai 4.5.2015 klo 0.48 - Aleksi Päiväläinen

Kevään aikana toisen maailmansodan päättymisestä Euroopassa tulee kuluneeksi 70 vuotta. Varsinkin täällä Saksassa tuo aikakausi muistetaan kansakunnan mustaakin mustempana ajanjaksona. Saksa jatkaa edelleen tilintekoa menneisyytensä kanssa, mistä osaltaan mielestäni kertovat keskitysleirejä käsittelevät lukuisat uutisjutut ja dokumentit. Baijerin tunnetuin leiri Dachau vapautettiin 29. huhtikuuta 1945.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: keskitysleiri, Dachau, 70 vuotta

Suomen vaalit Saksan mediassa

Keskiviikko 22.4.2015 klo 0.31 - Aleksi Päiväläinen

Poikkeuksellisesti ulkosuomalaisena äänestäjänä oli kiinnostavaa seurata eduskuntavaalien uutisointia täällä Saksassa. Suuressa maailmassa pienen Suomen asioista ei yleensä suuria otsikoita revitä, mutta eivät ”peräpohjolan” asiat ihan pimennossakaan täällä ole. Monille saksalaisille Suomi on tuttu maa, ja eduskuntavaalit saivatkin ihan kohtuullisesti palstatilaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomi, eduskuntavaalit, Saksa, media

Sacher, Mozart ja Julie Andrews

Maanantai 13.4.2015 klo 0.37 - Aleksi Päiväläinen

Mikä maa, mikä kaupunki? Otsikon kahden ensimmäisen nimen perusteella useimmille tullee mieleen Itävalta. Mutta kaupunki ei suinkaan ole Wien. Sound of Music -ystävät todennäköisesti huomaavat heti, että kyseessä on Salzburg, jonne Andrewsin tähdittämä musikaali sijoittuu. Pääsiäisen kunniaksi perheemme teki matkan tähän Itävallan neljänneksi suurimpaan kaupunkiin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Salzburg, Itävalta, pääsiäinen, Mozart, musiikki

Lihansyöjän paratiisi

Torstai 2.4.2015 klo 2.18 - Aleksi Päiväläinen

Sikaa, potkaa, pekonia ja wurstia hapankaalilla sekä knöödeleillä höystettynä. Palanpainikkeeksi reilu tuoppi olutta. Näistä ja muista lihaisista raaka-aineista baijerilainen kokki loihtii tuhtia sapuskaa, joiden avulla isommankin miehen nälkä lähtee.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Baijeri, ruoka, juoma, kulttuuri, liha

Sprechen Sie englisch?

Maanantai 23.3.2015 klo 15.43 - Aleksi Päiväläinen

Pienen pohjolan perukoilla voi päästä syntymään käsitys, että englannilla pärjäisi melkein kaikkialla. Näinhän asianlaita on esimerkiksi Tukholmassa, jossa en yleensä ehdi haparoida kaupassa montaakaan sanaa tönkköä kouluruotsiani, kun myyjä jo vaihtaa englantiin. Suomessa pienenkin kippolan myyjät puhuvat yleensä englantia ainakin sen verran, että saavat myytyä kahvikupposen ulkomaalaiselle asiakkaalle. Täällä Etelä-Saksassa tilanne on toinen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: saksa, englanti, kielitaito, pakkoruotsi

Sparen, Total Sparen, Extreme Sparen

Torstai 12.3.2015 klo 16.18 - Aleksi Päiväläinen

Ei ne suuret tulot vaan pienet menot, sanoo vanha kansa. Jo ensimmäisen kahden Saksan-viikon aikana mieleeni juolahti, että liekö sanonta peräisin juuri tästä maasta. Varsin äkkiä olemme saaneet huomata, että säästäminen on täällä todellisen kansallishuvin ja -urheilun asemassa. Saksalaisten säästäväinen maine ei todellakaan ole tuulesta temmattu.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Saksa, rahansäästö, ostokset, autoilu

Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Tiistai 3.3.2015 klo 18.05 - Aleksi Päiväläinen

Vihdoinkin sain ryhdistäydyttyä riittävästi, että sain päivitettyä kotisivuni. Samalla avaan vuoden 2015 ajaksi otsikon mukaisen "Das Lederhosenblog" -blogin, minkä kunniaksi blogisivun oikeaan laitaan on ilmestynyt uutena elementtinä baijerilaisen Tracht-perinneasun nahkahousut. Maailma näyttää joskus kovin erilaiselta kun sitä katsoo uudesta paikasta. Toivottavasti pystyn välittämään edes osan kokemastani ja näkemästäni koti-Suomeen.

Kommentoi kirjoitusta.

Rivikokoomuslaisen puheenjohtajamietteitä

Perjantai 13.6.2014 - Aleksi Päiväläinen

Huomenna on suuri päivä. Kokoomuksen puheenjohtaja vaihtuu. Pieniä perhosia pyörii vatsassa. Kokoomuskentällä on tilaisuus valita kolmesta kovatasoisesta mutta keskenään hyvin erilaisesta puheenjohtajaehdokkaasta paras. Miltä tilanne näyttää entisen stadilaisen ja nykyisen lappeenrantalaisen rivikokoomuslaisen näkökulmasta?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kokoomus, puheenjohtaja, puoluekokous 2014

Neuvostoliitto ennen ja nyt

Maanantai 5.5.2014 klo 21.47 - Aleksi Päiväläinen

Radio Jerevan kysyy: Kuka voitti Venäjän edelliset parlamenttivaalit? Vastaus: Neuvostoliiton kommunistinen puolue.

Hämmentynyt kysyjä: Miten niin, voittajiahan olivat Yhtenäinen Venäjä ja Venäjän kommunistipuolue!!

Vastaus: Aivan… Venäjän kommunistipuolue – Vanha NL:n kommunistipuolue, Yhtenäinen Venäjä – Uudistettu NL:n kommunistipuolue.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Neuvostoliitto, Venäjä, tiedonvälitys, demokratia, George Kennan, vuonna 1946

Kirkko ja uskonto - parannettava sairaus?

Tiistai 22.4.2014 klo 17.16 - Aleksi Päiväläinen

Näin pääsiäisen tienoilla tulee ajoittain pohdittua ei-maallisia asioita. Uskonto, kirkko ja kansalaisvapaudet ovat olleet paljon esillä muun muassa kansalaisaloitteen ja apulaisoikeusasiamiehen ”suvivirsipäätöksen” myötä. Ateismin hyväksyn täysin, mutta vapaa-ajattelijoiden harjoittama aktiiviateismi menee välillä yli hilseen. Mikä on se ongelma, jonka he 2010-luvun Suomessa haluavat ratkaista?

 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vapaa-ajattelijat, pääsiäinen, uskonto, kirkko, ihminen

Gordionin sote-solmu

Sunnuntai 30.3.2014 - Aleksi Päiväläinen

Kulunut kotimaan politiikan viikko on ollut vaiherikas ja yllättävä. Pitkästä aikaa saldo on kuitenkin mielestäni plussan puolella. Sellaisia viikkoja on hallituskauden aikana ollut turhan vähän. Meno on osin kivuliasta, mutta tärkeintä on, että päätöksiä saadaan aikaiseksi. Vasemmistoliitto taas on vihdoin siellä missä heidän olisi pitänyt alusta lähtien olla. Kun yksi änkyrä on joukosta poissa, hallituksen päätöksentekokyky saattaa jopa parantua.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hallitus, vasemmistoliitto, sote, Katainen, Arhinmäki

Tupakat ja suvivirsi

Tiistai 25.3.2014 klo 9.31 - Aleksi Päiväläinen

Mitä yhteistä on sastamalalaisen koulun rehtorin antamalla tupakkavalistuksella ja suvivirrellä? Apulaisoikeuskansleri on julistanut kummankin lainvastaiseksi. Mielestäni alkaa mennä jo hölmölän kansan juristeriaksi, kun korkeat oikeusviranomaiset tunkeutuvat lakipykälien kanssa elämänalueille, joissa tarvittaisiin pikemminkin maalaisjärkeä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: apulaisoikeuskansleri, suvivirsi, koulurauha, Sastamala

Ystävyyden, yhteistyön ja avunannon hengessä

Lauantai 15.3.2014 - Aleksi Päiväläinen

Muistatteko vielä ystävyyden, yhteistyö ja avunannon sopimuksen aikakauden? Ei se mitään, en minäkään. Mutta tiedän, että kyseisen sopimuksen parasta ennen -päivämäärän koittaessa tallasin jo kolmatta vuotta koulutiellä. Vajaan kymmenen ikäisenä en YYA:sta pahemmin piitannut, mutta viime päivinä asia on tuntunut ikävän ajankohtaiselta. Vertaillaanpa hieman neukkulan ja 2010-luvun liturgioita toisiinsa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: YYA-sopimus, Venäjä, Neuvostoliitto, Ukraina

Absurdistanin sotaretki

Tiistai 4.3.2014 klo 9.48 - Aleksi Päiväläinen

Sotshin olympialaisten 50 miljardilla eurolla rakennettu goodwill mureni Krimille vyöryneiden panssariajoneuvojen myötä unholaan. Tilalle tuli epätodellinen kylmän sodan tunnelma, jossa hieman Kainuun maakuntaa suurempi niemimaa on yhtäkkiä joutunut maailmanpolitiikan polttopisteeseen. Venäjällä on tässä pelissä pidemmän päälle luvassa vain häviäjän rooli, mutta eipä lännessäkään ole riemun aihetta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Venäjä, Krim, Putin, EU

Ryssä on aina ryssä vaikka...?

Lauantai 11.1.2014 klo 14.49 - Aleksi Päiväläinen

Koti, uskonto ja isänmaa -kortti on lyöty pöytään. Vieläpä kirjaimellisesti isänmaan nimissä, kun eduskunnan enemmistö on ilmaissut halunsa rajoittaa venäläisten kiinteistökauppoja Suomessa. On selvää, että maakauppoihin liittyy ajoittain haitallisia lieveilmiöitä, mutta kärpästä ei pidä lähteä ampumaan tykillä. Varsinkaan kun todennäköisesti ampuu itseään vain omaan jalkaansa. Torstai-illan A-studiossa kävi selväksi, että lakialoitteen tekijät ovat lähteneet liikkeelle varsin kevyin eväin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kiinteistöt, venäläiset, tonttikaupat, Etelä-Karjala, Lappeenranta, työllisyys

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »